Az energetikai tanúsítvány az épület kottája

Zenetanárként általában a legtöbb dolgot a zenén keresztül próbálom megérteni, megragadni. Csodálatosnak tartom, hogy mennyi minden kifejezhető a zene által, és hogy a körülöttem lévő világot egyszerűen le tudom fordítani zenei metaforák segítségével.

Múltkor például egy barátommal arról beszélgettünk, hogy ő nem nagyon érti, mi is ez az energetikai tanúsítvány, és hogy erre miért van szükség egy adásvételi szerződés megkötése során vagy úgy egyáltalán. Nekem van tapasztalatom a téren, értelemszerűen ezért is tőlem kérdezte, ugyanis nemrég adtuk el a nagyszüleim házát, amelyet megörököltem, miután a nagymamám hosszas betegség után elhunyt tavaly májusban.

Bevallom, először engem is váratlanul ért az információ, miszerint 2009 óta minden ingatlannak rendelkeznie kell egy úgynevezett energetikai tanúsítvánnyal. Azonnal el is kezdtem valami cég után nézelődni, amelyik megcsinálná ezt nekem, mivel akkor még azt sem tudtam, hogy egy ilyet alapjáraton mennyi idő beszerezni vagy hogy egyáltalán mennyibe kerül. Végül a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon tájékozódtam mind az árak, mind pedig úgy általánosan az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban, és mára már úgy vagyok vele, hogy ez az egyik legszuperebb dolog, és az egyik legalapvetőbb dokumentum, amit valóban érdemes még a vásárlás előtt elkérni a tulajdonostól – hiába, hogy a szabályok szerint csak az adásvételi szerződés aláírásakor kell átadni az új tulajdonosnak.

A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon többek között arról tájékozódtam, hogy ez az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen olyan egy épületnek, mint amilyet a mosó-, mosogatógép, hűtő, tévé vagy akár a porszívóval is kaphatunk, egyszóval minden háztartási eszközzel: azaz azt mutatja meg, hogy mennyire energiatakarékos egy épület. Ha jól belegondolunk, erre nem is csak azért van szükség, mert nagyon fontosnak tartjuk a környezetvédelmet – ami egyébként szerintem elsődleges szempont kéne legyen −, hanem azért is, mert egy energiaveszteséges ház nem túl gazdaságos. Egyébként is az energiafogyasztásunk kábé 40%-a megy el az épületek fenntartására. Szerintem ez egy hatalmas szám! Ha ezzel spórolni tudunk, akkor máris jobban megéri ott élni, ahol épp élünk.

Na de, mivel én már ekkora szakértője lettem a témának, a barátom, aki épp most tervezi nagyobbra cserélni a lakását, engem keresett fel ezzel a témával kapcsolatban. Én azonnal ajánlottam is neki a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalt, ahol olcsón és gyorsan dolgoznak, ráadásul egy csomóféle lehetőség közül lehet választani, hogy az ember hogyan akarja kézhez kapni az energetikai tanúsítványát.

A barátom háborgott egy keveset, hogy szerinte ez úgy hülyeség, ahogy van. Szerintem meg egy nagyon is hasznos, fontos dolog az energetikai tanúsítvány. Magyaráztam neki, hogyha egy zeneműként képzeljük el a házunk, akkor ez ugyanúgy a kotta része, mint az adásvételi szerződés vagy a tulajdonosi lap. Ha egy ilyent meg tudunk nézni, az ugyanúgy segíteni tud nekünk a döntésben, mint ahogy a kották közül válogatunk. Hiszen, ha megnézem egy zenemű kottáját, máris el tudom dönteni, hogy van-e benne olyan hang, amit nem tudok kiénekelni, vagy nem is tudom, olyan hangszerre van-e írva, amire nekem szükségem van stb. És amikor ezen információk birtokában állok, máris el tudom dönteni, hogy számomra megfelel-e ez a zenemű vagy érdemesebb lenne valami mást választani.

Az energetikai tanúsítvány pontosan így működik, legalábbis szerintem. Ha ránézünk, azonnal el tudjuk dönteni, hogy erre az ingatlanra nekünk szükségünk van-e vagy sem. Már persze, ha elsődleges szempontjaink között szerepel egy épület energiatakarékossága.