Napelemes rendszerrel a buli a tetőfokára hág

A nyáron a zenész társakkal szívesen megyünk el táborozni, ilyenkor gyakorta rakunk tábortüzet, és élvezzük egymás társaságát. Igazi cserkészes a hangulat. Hallgatjuk a tűz pattogását, a tücskök ciripelését a békák kuruttyolását a természet lágy ölén. Sörözünk, borozunk (ki-ki mit szeret igazán), szalonnát sütünk a tűznél, jókat beszélgetünk. Evés után általában előkerülnek a gitárok is, ismert számok cover verzióit játsszuk. De sokat jammelünk, imprózunk, vagy egyszerűen csak örömzenélünk együtt az ilyen alkalmakkor. Csak élvezzük egymás társaságát és hagyjuk, hogy eggyé olvadjon az örömünk a zenében.

Épp egy ilyen táborra készültünk, amikor út közben egy különös házra lettünk figyelmesek. Nem is a ház volt furcsa elsőre, hanem hogy nagyon vakítóan csillogott a teteje.

napelem
“Te, szerinted mi az?” kérdezgettük egymástól, amíg végül megfejtettük: napelemek!

Egészen addig bele sem gondoltam, hogy így is meg lehet oldani egy háztartás üzemeltetését. De a tábor óta szöget ütött a fejembe a gondolat, ezért hazaérve elkezdtem jobban beleásni magam a témába. Találtam is egy nagyon jó oldalt a napelemekről, és azóta már jó alaposan kiveséztem a témát. Az oldal nagyon jó, mindenképpen nézzetek rá. Nagyon sokféle szemszögből megközelíti a napelem kérdését. Így például választ kaphattok rá, mi is az valójában, és hogy néz ki a napsugarak elektromos árammá alakítása a valóságban. Nem is gondoltam volna, de számos módja létezik annak, hogy a napból kinyert elektromos energiát felhasználjuk! Ezen felül ha kíváncsiak vagytok az előkészítés, tervezés fázisaira, ahhoz is hasznos olvasmány és sok segítséget nyújt az oldal. Végezetül pedig a konkrét napelem rendszer telepítéséről és a befektetés megtérüléséről is olvashattok. Sőt, ha jobban bele akartok mélyülni a témába, kérhettek árajánlatot, és a napelem pályázatoknak is utána nézhettek!

Az információkat átolvasva eljátszottam a gondolattal, vajon nekem megérné-e napelemet telepíteni otthon. A ház, amiben lakom déli fekvésű, éppen ideális lenne tehát a napelemek telepítéséhez. A tetőszerkezet viszont elég régi, így nem vagyok benne biztos, hogy tényleg elbírná-e a napelemeket. Ráadásul ahhoz, hogy minél hatékonyabban ki tudjam használni a napsugarakból nyert energiát, fontos, hogy megfelelő dőlésszöggel rendelkezzen a tető. Bár az igazat megvallva fogalmam sincs, mi számít megfelelőnek. Valószínűleg ezért javasolhatja a honlap is, hogy az első és legfontosabb lépés az, hogy megtaláljuk a megfelelő energetikai szakembert. Ő majd segít ezeknek a paramétereknek a felmérésében.

A honlap szerint érdemes rászánni a megfelelő időt és költséget a tervezéshez, ez ugyanis mindennek az alapja. A tervezés akár heteket is igénybe vehet. Cserébe viszont a tervezési szakasz végére pontosan fogjuk tudni, milyen napelem rendszert érdemes telepíteni. A terveken meg lesz határozva, pontosan hova, milyen tartószerkezettel kerülnek felszerelésre a napelemek. A jó terven az is látszik, hova kell az áram átalakítót, az úgynevezett invertert telepíteni. Vagy hol fognak majd futni a vezetékek. És ha mindezzel meg vagyunk, a kivitelezők már azt is tudni fogják, milyen szerszámokkal és eszközökkel érkezzenek a helyszínre a telepítéshez. Ezért ezen a fázison nem érdemes spórolni. Ha pedig már minden készen áll a telepítésre, maga az összeszerelés és üzembe helyezés csak pár órát, legrosszabb esetben egy napot vesz igénybe.

Ölemben a gitár, az ujjaim járnak a húrokon, és egy rendkívül környezettudatos számon gondolkodom éppen. Mit ne mondjak, alaposan magával ragadott ez a napelem téma. Lehet, hogy fogom magam, és keresek néhány jó szakembert, akivel el tudok indulni a tervezés vonalán. Nektek van ilyesmiben tapasztalatotok? Mit gondoltok, érdemes belevágni a napelem projektbe? Ne tartsátok magatokban az észrevételeiteket és a hasznos tapasztalatokat!