Az autógumijaim, mint egy videoklip díszletei

A gyerekkori legjobb barátom nemrég azzal keresett meg, hogy van-e otthon, elfekvőben használt autógumim, ugyanis klipet forgatnak a zenekarral, és a díszletnek kellene nekik legalább egy tucat. Először kapásból azt mondtam, hogy nincs, ugyanis az autómon vannak, majd elgondolkodtam, hogy azok milyen állapotban is vannak. Miután megnéztem, konstatáltam, hogy ezeket bizony szívesen adnám inkább kelléknek, minthogy tovább használjam. A párom autóján lévő gumikat ugyanilyen sorsra ítéltem, úgyhogy vissza is jeleztem a barátomnak, hogy lesz 8 darab, mert cserélünk mindent.

Valamilyen misztikus oknál fogva a bolt, ahová régebben jártunk autógumit venni vagy cseréltetni, megszűnt. Egy romos épület állt a helyén, mintha évek óta nem lenne ott semmi. Ekkor új helyet kellett találnunk, de arra nem volt időnk, hogy minden boltot végigjárjunk a városban, úgyhogy az internet segítségét kértük. A gumidiszkont honlapja volt a legszimpatikusabb, mert ott rögtön a gumikereső funkció tűnt fel, ami alapján pillanatok alatt megtaláltuk a megfelelő nyári autógumikat.
Először azt akarta a párom, hogy hozassuk házhoz, met az milyen praktikus, de jobban átgondolva azt javasoltam, hogy menjünk az átvevő pontra, ahol ki is cserélik. Ez ellen nem tudott érveket felhozni, mivel ő is okosabbnak gondolta ezt a tervet. Az volt az elképzelés, hogy a csere után rögtön visszük a használt gumikat a forgatás helyszínére, ezzel is spórolva néhány kilométert.

A csere után, ahogy néztem a régi gumikat, szinte elcsodálkoztam azon, hogy nem történt semmilyen baleset, ugyanis jobban megvizsgálva életveszélyesnek tűntek. Tele voltak sérülésekkel, a barázdák is nagyon el voltak kopva, és úgy ránézésre is bizalmatlan lettem velük kapcsolatban. Még jó, hogy pont hívott a gyerekkori barátom, és nem maradtak tovább azok. A gumidiszkont honlapján írtak az ilyen felületi sérülésekről, amiket érdemes rendszeresen ellenőrizni. Ha pedig az új gumikon veszünk észre valamilyen – nem használatból adódó – elváltozást, akkor garanciálisan visszaveszik vagy cserélik.  Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem fordítunk elegendő figyelmet a karbantartásra vagy ellenőrzésre, ugyanis sokszor úgy gondoljuk, hogy ami ma működik, az holnap is ugyanúgy fog. Ez sajnos – a tapasztalat – szerint nincs így, és a honlapon is olvasható, hogy mennyire fontos a karbantartás, szemrevételezés, vagy egyáltalán az odafigyelés. Az autógumikon ugyanannyi múlhat, mint a fékfolyadékon – az életünk.

nyári autógumi

Ezek után biztos, hogy nem várom  meg, hogy a következő kliphez használt gumikat keressenek, hanem előbb cserélem le őket. Ezzel egyetértett a párom is, azzal viszont már kevésbé, hogy most azonnal szerezzük be a téli gumi szettet is, szerinte azzal még várhatunk egy kicsit. Talán valóban túlbuzgó lettem a témával kapcsolatban, de amióta új gumikon gurulok, már figyelem mások abroncsait is. A múlt héten a szüleim autóját is megnéztem, és kissé számonkérően, de megkérdeztem édesapámat, hogy mikoriak a gumik. Megnyugtatott, amikor azt mondta, hogy tavaly vette őket. Mindenesetre a lelkére kötöttem, hogy, ha újakat szeretne vásárolni, akkor szóljon nekem, majd én megrendelem online, és egy csomó időt spórolhat vele, az idegszálakról nem is beszélve.

Azáltal, hogy bezárt a megszokott boltunk és áttértünk az internetes autógumi vásárlásra, csak nyertünk. Sokkal rövidebb idő alatt sikerült letudni az egész procedúrát, mint azelőtt. Régebben el kellett menni az üzletbe, ott nem biztos, hogy volt az, amire nekünk szükségünk volt. Külön le kellett adni a rendelést, majd elmenni értük, amikor megérkeztek. Ezek után pedig keresni kellett egy gumiszerelőt, akihez már csak előzetes időpont alapján tudtunk menni, hogy kicserélje a gumikat. Rengeteg időveszteség, miközben az ember otthon, a kanapéról is rendelhet autógumikat.